Kako nastaju RASCO kompozicije na vozilima

Kako nastaju RASCO kompozicije na vozilima

Jedna od usluga koju osiguravamo našim kupcima je potpuno rješenje ugradnje RASCO stroja na vozilo, po principu „ključ u ruke“.

Kada dođe vrijeme za ugradnju, možemo gotovo sve: od opremanja lakih gospodarskih vozila malim snježnim plugovima do kompleksnih ugradnji 10-metarskih kosilica na traktore od 7 tona ili kompozicija za zimsko održavanje koje čine dva snježna pluga ukupne širine 7 metara te posipača s pripadajućim hidrauličkim nadogradnjama.

Sve to radi RASCO tim nadogradnji: izmjere i procjene vozila, konstrukciju prihvata na vozilo i ugradnju RASCO stroja na vozilo kupca. Konstrukcije uključuju međuprihvat koji će povezati vozilo s RASCO uređajem: kamionske i traktorske ploče, podšasije za posipače, okviri za ugradnju bočnih kosilica na traktore, hidraulički priključci i dr..

Tim je odgovoran za sve nadogradnje koje radimo unutar tvornice te veliki broj na terenu. Ugrade preko 20% ukupno proizvedenih strojeva na godišnjoj razini, na gotovo sve vrste vozila za održavanje.

Među prvima u Hrvatskoj: tehnologija 3D skeniranja vozila

U radu koriste sve dostupne alate za konstruiranje i skiciranje nadogradnji na šasijama, a odnedavno im pomaže i 3D skener, koji je RASCO nabavio među prvima u Hrvatskoj, a timu služi za vrlo precizno skeniranje i mjerenje pojedinih dijelova traktora ili kamiona.

Ovaj proces najlakše je usporediti s magnetskom rezonancom, jer skeniranje vozila u realnom vremenu projicira detaljan ‘kostur’ šasije vozila na računalo. Nakon odrađenog 3D skeniranja puno je preciznije i učinkovitije konstruirati potreban prihvat za RASCO stroj, kao i sve ostale nadogradnje potrebne vozilu. Krajnji rezultat su prihvati i nadogradnje koje odlično odgovaraju vozilu kojem su namijenjene, dok za krajnjeg kupca to znači još veću učinkovitost, dugotrajnost i sigurnost njegove kompozicije za održavanje. Uz navedene benefite, 3D skeniranje uvelike ubrzava i olakšava cijeli proces konstruiranja prihvata i svih popratnih nadogradnji za RASCO strojeve.

Ipak, i usprkos svim modernim inženjerskim alatima, iz odjela poručuju kako se još uvijek ponekad služe i „analognim“ alatima: pomičnim mjerilom i metrom.

Proces nadogradnje mogu podijeliti u dva dijela: kada je o vozilu poznato sve i kada se o vozilu zna malo ili vrlo malo. Kod potonjeg je sam proces nadogradnje značajno duži jer se moraju uzeti sve potrebne mjere kako bi se napravila konstrukcija prihvata na vozilo, nakon toga slijedi proizvodnja, a tek potom montaža na vozilo, kaže voditelj tima Marin Krisla.

Kompleksne ugradnje bočnih kosilica

Ističu kako ne mogu niti jedan projekt izdvojiti kao teži ili lakši, jer svaki kupac i svako vozilo ima svoje zahtjeve koje moraju poštivati. No, slažu se da je najkompleksnija ugradnja RASCO bočnih kosilica na traktore jer to zahtijeva složenu konstrukciju, proizvodnju i montažu okvira koji „okuje“ cijeli traktor.

Za taj posao moramo imati traktor u tvornici i na temelju njega konstruiramo okvir za prihvat kosilice. U ovom poslu nam je od iznimne važnosti 3D skener koji nam je proces mjerenja vremenski skratio, a preciznost mjerenja višestruko povećao, istaknuo je Marin Krisla.

RASCO: certificirani nadograditelj kamiona i Unimoga

Kompleksnom procesu nadogradnji pomaže RASCO-v status certificiranog nadograditelja za brojne poznate šasije vozila (Mercedes-Benz, Unimog, Volvo, MAN). Status omogućuje uvid u sve procese koje moramo poštovati prilikom ugradnje RASCO stroja na vozilo, a našem kupcu je garancija da je svaka nadogradnja na vozilu napravljena prema pravilima struke i naputcima proizvođača šasija.

Potpuno rješenje za zimsko održavanje prometnica u Slovačkoj, rješenje za održavanje kanala na istoku Hrvatske ili ugradnja posipača na tegljač tek su mali dio bogatog portfolija projekata kojim se tim nadogradnji vozila svakodnevno bavi. A znamo koliko je važno da svaki stroj za održavanje u kompletu s vozilom radi učinkovito, sigurno i sa što većim uštedama. Zato preporučamo da ugradnju prepustite našim stručnjacima koji će vam to i osigurati.

Galerija

Najnoviji članci

Zimska služba – kako odabrati pravu kombinaciju?

Zimska služba veliki je imperativ za komunalna poduzeća. Uzimajući u obzir nestabilne vremenske uvjete posljednjih godina i nepredvidivost temperatura i padalina, pred operaterima zimske službe svake je sezone težak zadatak. RASCO uvijek nastoji biti korak ispred i...

Postani RASCO stipendist uz stipendije do 398 eura mjesečno!

RASCO je jedan od vodećih europskih proizvođača profesionalne opreme za ljetno i zimsko održavanje svih vrsta prometne infrastrukture. Iz naših proizvodnih pogona svakodnevno izlaze neki od najsloženijih strojeva i sustava u ovom dijelu Europe. Zbog toga smo kroz naš...

Pretplatite se na naš newsletter