Korištenjem EU fondova RASCO modernizirao i povećao proizvodni kapacitet

Korištenjem EU fondova RASCO modernizirao i povećao proizvodni kapacitet

Kompleks tvornice komunalne opreme RASCO u Kalinovcu dobiva tri nove zgrade opremljene najsuvremenijim strojevima za obradu metala, robotsko zavarivanje i površinsku zaštitu

RASCO, široj javnosti poznatiji kao proizvođač prve hrvatske kompaktne čistilice LYNX, jedan je od vodećih europskih proizvođača opreme za održavanje komunalne infrastrukture.  Uz kompaktnu vakuumsku čistilicu, RASCOvi posipači, snježni plugovi, kosilice i perači održavaju prometnice u preko 40 zemalja svijeta. U godini u kojoj slavi 30 godina postojanja, RASCO završava najveći investicijski ciklus u svojoj povijesti.

Zadržavanje konkurentnosti na globalnom tržištu na kojem RASCO posluje zahtijeva stalna ulaganja u znanje, ljude i proizvodne kapacitete. Stoga je na poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RASCO prijavio i pokrenuo projekt „Povećanje kapaciteta i tehnološka optimizacija za održivu globalnu konkurentnost društva Rasco d.o.o.“.

Svrha projekta je u nešto više od dvije godine, od 6. lipnja 2018. do 6. prosinca 2020., povećati globalnu konkurentnost društva kroz širenje ukupnih kapaciteta i tehnološku optimizaciju proizvodnje. Od ukupne vrijednosti projekta koja iznosi 46.353.588,55 kuna, 14.995.992,06 kuna je predviđeno za sufinanciranje sredstvima Europske unije kroz Europski fond za regionalni razvoj.

U sklopu projekta povećan je i optimiziran proizvodni kapacitet tvrtke izgradnjom dvije nove proizvodne hale opremljene strojevima i informacijsko-komunikacijskim rješenjima projektiranim za brže i učinkovitije odvijanje proizvodnog procesa. Prvi dio projekta obuhvaćao je nadogradnju postojećeg proizvodnog pogona novom halom veličine gotovo 2.000 m2 te nabavu najmodernijih strojeva za obradu metala.

Novi pogon omogućuje kvalitetniju pripremu proizvodnje, skladištenje repromaterijala te optimizaciju proizvodnog procesa vezanog uz izradu komponenti za RASCO proizvode. U narednoj fazi projekta izgrađeno je dodatnih 3500 m2 proizvodnog i 1800 m2 uredskog prostora te je nabavljena i puštena u rad najmodernija linija za površinsku zaštitu. Kroz spomenute aktivnosti centralizirane su sve administrativne funkcije tvrtke te je optimiziran dio proizvodnog procesa vezan uz površinsku zaštitu i završnu montažu.

Povećanjem prostora u kojem tvrtka posluje za 60 posto, nabavom najmodernijih strojeva za CNC obradu metala, robotsko zavarivanje i površinsku zaštitu te edukacijom postojećih i novih zaposlenika za korištenje novouvedenih tehnologija RASCO je u potpunosti spreman za izazove koje pred njega stavljaju kupci, globalni konkurenti i tržišta na kojima posluje. O projektu čitajte i na ovom linku.

Najnoviji članci

Zimska služba – kako odabrati pravu kombinaciju?

Zimska služba veliki je imperativ za komunalna poduzeća. Uzimajući u obzir nestabilne vremenske uvjete posljednjih godina i nepredvidivost temperatura i padalina, pred operaterima zimske službe svake je sezone težak zadatak. RASCO uvijek nastoji biti korak ispred i...

Postani RASCO stipendist uz stipendije do 398 eura mjesečno!

RASCO je jedan od vodećih europskih proizvođača profesionalne opreme za ljetno i zimsko održavanje svih vrsta prometne infrastrukture. Iz naših proizvodnih pogona svakodnevno izlaze neki od najsloženijih strojeva i sustava u ovom dijelu Europe. Zbog toga smo kroz naš...

Pretplatite se na naš newsletter