Rasco Mars Rover se priprema za istraživanje Zemlje i svemira

Rasco Mars Rover se priprema za istraživanje Zemlje i svemira

Portal ePodravina je pričao s učenicima Strukovne škole Đurđevac koji rade na projektu Mars Rovera pod sponzorstvom Rasco-a

Članak prenosimo u cijelosti, a original možete vidjeti ovdje.

Foto: Ivan Balija

Rasco Mars Rover je novi projekt Sekcije za svemirsku tehnologiju Strukovne škole u Đurđevcu, kroz koji se učenici pripremaju za istraživanje Zemlje i svemira.

Najprije ćemo s našim svemirskim vozilom istraživati Đurđevačke peske a onda, tko zna, možda s njim jednog dana završimo i na Marsu jer samo je svemir granica, opisuju svoj najnoviji projekt Boris, Luka, Borna i Karlo, učenici Strukovne škole u Đurđevcu, koji kroz Sekciju za svemirsku tehnologiju uče o kozmologiji, robotici, mehanici i elektrotehnici.

Njihov voditelj, profesor Željko Brček, osmišljava zanimljive aktivnosti kako bi ovim mladim istraživačima razbuktao znatiželju i produbio zanimanje za STEM područje. Iako im je pandemija značajno poremetila planove jer ih je sada, zbog poštivanja mjera, u Sekciji puno manje nego lani, učenici sa svojim mentorom i ravnateljem škole Darkom Špoljarom nalaze načine za ostvarivanje svojih ciljeva.

Foto: Ivan Balija

Njihov posljednji projekt je tako zaintrigirao tvrtku Rasco iz Kalinovca koja se bavi proizvodnjom komunalnih vozila. Čelni ljudi Rasca su u navedenom projektu i aktivnostima vezanim uz projekt prepoznali sebe, budući da ih je želja za istraživanjem i praktična primjena znanosti i tehnike dovela do toga da danas u svom portfelju imaju više od 80 proizvoda. A počeli su slično kao i ovi učenici; prije 30 godina dvojica su prijatelja i inženjerskih entuzijasta Darko Paviša i Frane Franičević u garaži proizveli svoj prvi stroj – berač kamilice.

Bez inovacije nema evolucije i zato nam je drago kad vidimo učenike koji žele razvijati svoju kreativnost i stvarati nešto novo. Zato smo se odlučili priključiti ovom projektu i pomoći im u realizaciji jer imamo puno zajedničkih točaka. Možda među njima ima i naših budućih zaposlenika, a nama je svakako želja da mlade ljude zadržimo u podravskom kraju i omogućimo im da se ovdje razvijaju, ističe Ivan Franičević, predsjednik uprave Rasca.

Foto: Ivan Balija

Kako objašnjava profesor Brček, Rasco Mars Rover se izrađuje prema otvorenoj NASA-inoj platformi Jet Propulsion Laboratory. Ondje se nalaze svi nacrti i ‘know-how’ za izradu svemirskog vozila dok se dijelovi nabavljaju sa svih strana. Rascovu donaciju su iskoristili za kupovinu nekih dijelova iz Kine, dok plastične dijelove printaju na školskom 3D printeru. Dosad su izradili predmodel budućeg svemirskog vozila dok bi pravi trebao biti većih gabarita, imat će kameru, robotsku ruku i GPS navođenje. Učenici planiraju napraviti dva modela budući da su se ovim projektom prijavili i na IRIM-ov natječaj Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Volje i ideja imamo, a nadamo se da ćemo uz pomoć tvrtki i institucija koje prepoznaju naš rad, možda jednog dana vidjeti i NASA-in centar na Floridi, što je velika želja ovih učenika, zaključuje profesor Brček.

Galerija

Najnoviji članci

Zimska služba – kako odabrati pravu kombinaciju?

Zimska služba veliki je imperativ za komunalna poduzeća. Uzimajući u obzir nestabilne vremenske uvjete posljednjih godina i nepredvidivost temperatura i padalina, pred operaterima zimske službe svake je sezone težak zadatak. RASCO uvijek nastoji biti korak ispred i...

Postani RASCO stipendist uz stipendije do 398 eura mjesečno!

RASCO je jedan od vodećih europskih proizvođača profesionalne opreme za ljetno i zimsko održavanje svih vrsta prometne infrastrukture. Iz naših proizvodnih pogona svakodnevno izlaze neki od najsloženijih strojeva i sustava u ovom dijelu Europe. Zbog toga smo kroz naš...

Pretplatite se na naš newsletter