RASCO uz novu fotonaponsku elektranu pokriva čak 70 posto potreba za električnom energijom

RASCO uz novu fotonaponsku elektranu pokriva čak 70 posto potreba za električnom energijom

RASCO završava svoju najnoviju zelenu investiciju, projekt naziva „Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti društva RASCO d.o.o.“

RASCO d.o.o. završava svoju najnoviju zelenu investiciju. Projekt naziva “Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti” vrijedan 802.708,17 eura (6.048.004,73 kuna) prijavljen je za sufinanciranje sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj 2021. te je ostvareno pravo na bespovratnu potporu u iznosu od 378.858,34 eura (2.854.508,16 kuna).

Najveći udio u troškovima projekta, ali i uštedama u isporučenoj energiji koje će se ostvariti ovim projektom, odnosi se na instalaciju sunčane fotonaponske elektrane snage 324 kWh na krovu proizvodne hale u Kalinovcu. Ovo je druga fotonaponska elektrana u koju je RASCO investirao u posljednjih 5 godina. Zahvaljujući tome, sada 70% svojih potreba za električnom energijom namiruje iz održive energije sunca.

U hladnijem dijelu godine, uštedi energije, konkretno smanjenju potrošnje zemnog plina, doprinositi će novo instalirani sustav rekuperacije otpadne topline. Toplina koja nastaje kao nusprodukt rada kompresora postrojenja za površinsku zaštitu, neće više ostati neiskorištena, već će biti korištena za grijanje radnog prostora uz pomoć novog sustava.

„Tijekom proteklog desetljeća, svaka investicija u rast i razvoj RASCO-a bila je popraćena mjerama usmjerenim na postizanje pozitivnih učinaka na okoliš, osobito kroz poboljšanje energetske učinkovitosti. Proaktivan stav u zaštiti okoliša naša je konkurentna prednosti, a kao jedan od najvećih proizvođača opreme za održavanje komunalne infrastrukture u Europi, 2020. godine plasirali smo na tržište najnapredniju kompaktnu čistilicu u svojoj klasi – Lynx, a uspjehu doprinosi i Lynx Charge – verzija vozila na električni pogon koja osvaja sve veći dio tržišta“, izjavio je Ivan Franičević, predsjednik Uprave kompanije RASCO.

RASCO je također uložio znatna sredstva u nabavu nekoliko novih, ekološki prihvatljivijih strojeva za obradu metala. Novi strojevi su energetski učinkovitiji i zamijenili su starije modele. Osim toga, nabavljen je i električni viličar koji je zamijenio stari viličar s pogonom na ukapljeni naftni plin. Ova odluka u skladu je s politikom RASCO-a koja se temelji na kontinuiranoj modernizaciji proizvodnog procesa i promicanju održivosti.

Projekt koji se bliži kraju rezultirati će ukupnom godišnjom uštedom od 566.205,71 kWh isporučene energije. Od toga, nova sunčana elektrana će godišnje proizvesti 446.287 kWh obnovljive energije, zamjenjujući tradicionalne izvore energije, a preostalih 119.918,71 kWh uštede će se postići kroz mjere energetske učinkovitosti. Sveukupno, očekuje se smanjenje emisije CO2 za 172,22 tone godišnje.

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Europska unija i Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Najnoviji članci

Zimska služba – kako odabrati pravu kombinaciju?

Zimska služba veliki je imperativ za komunalna poduzeća. Uzimajući u obzir nestabilne vremenske uvjete posljednjih godina i nepredvidivost temperatura i padalina, pred operaterima zimske službe svake je sezone težak zadatak. RASCO uvijek nastoji biti korak ispred i...

Postani RASCO stipendist uz stipendije do 398 eura mjesečno!

RASCO je jedan od vodećih europskih proizvođača profesionalne opreme za ljetno i zimsko održavanje svih vrsta prometne infrastrukture. Iz naših proizvodnih pogona svakodnevno izlaze neki od najsloženijih strojeva i sustava u ovom dijelu Europe. Zbog toga smo kroz naš...

Pretplatite se na naš newsletter