Zimska služba – kako odabrati pravu kombinaciju?

Zimska služba – kako odabrati pravu kombinaciju?

Obratite nam se s povjerenjem, a mi u RASCO-u ćemo vam pomoći u rješavanju složenog zadatka svake zimske službe: odabira idealne kombinacije za zimsko održavanje cesta

Zimska služba veliki je imperativ za komunalna poduzeća. Uzimajući u obzir nestabilne vremenske uvjete posljednjih godina i nepredvidivost temperatura i padalina, pred operaterima zimske službe svake je sezone težak zadatak. RASCO uvijek nastoji biti korak ispred i zadovoljiti sve potrebe svojih korisnika na najučinkovitiji način. Stoga se posebna pažnja posvećuje razvoju i proizvodnji uređaja za zimsko održavanje, prema zahtjevima raznih tržišta i za sve vremenske uvjete.

Idealno rješenje za zimsku službu

Postoje zaista brojne kombinacije opremanja vozila za zimsko održavanje prometnica. Odabir opreme ponajprije ovisi o namjeni za koje se vozilo nabavlja, odnosno o vrsti prometne infrastrukture koja će se održavati. Svaki korisnik pritom želi svoje vozilo opremiti idealnom kombinacijom snježnog pluga i posipača te ostale prateće opreme, kako bi se posao odradio maksimalno učinkovito i uz najveće moguće uštede.

Jedno od najkompleksnijih rješenja je zasigurno opremanje kamiona. Postoje brojne varijacije na temu opremanja kamiona, kako bi se vozilo pretvorilo u idealno rješenje za zimsku službu.

Ovdje predstavljamo jednu od tipičnih konfiguracija, koje najčešće viđamo u održavanju prometnica između naseljenih mjesta ili glavnih većih gradova: Mercedes-Benz Arocs u kombinaciji sa MOSOR PK snježnim plugom i posipačem soli SOLID X.

Tipični kamion zimske službe

Kamion karakteriziraju: dvo-osovinska šasija s međuosovinskim razmakom 3900 mm, 4×4 pogon, ukupna dozvoljena nosivost 22 tone, 6-cilindarski 7,7 litreni motor s 354 K, zakretnim momentom 1400 Nm i automatiziranim prijenosom. Dvokružni hidraulički sustav spojen je direktno na PTO motora. Prostrana kabina kamiona pruža operateru maksimalan komfor i u dužem neprekidnom radu s vozilom. Cijelo vozilo obojano je u RAL 2011 nijansu narančaste boje kako bi bilo maksimalno vidljivo i u najlošijim vremenskim uvjetima.

ideal combinantion for winter road maintenance

Hidraulika

Na PTO motora su spojene dvije zupčaste hidrauličke pumpe u tandemu. Prva, s protokom ulja od 40 litara/min pogoni posipač, a druga s protokom 20 litara po minuti služi za pogon i upravljanje snježnim plugom. Hidraulički blokovi i 80-litreni spremnik ulja smješteni su na desnoj strani kamiona, između prednje i stražnje osovine.

Prednji dio kamiona za jednostavnost čišćenja snijega

Na prednji dio kamiona ugrađena je prednja prihvatna ploča konstruirana prema EN 15432 F1 standardu. Bočni nosači sadrže dva para hidrauličkih spojnica – jedan za zakretanje snježnog pluga lijevo-desno, a drugi za podizanje i spuštanje, kao i za povratni vod. Dostupan je i električni priključak na koji je spojena gabaritna rasvjeta pluga.

Na prednju prihvatnu ploču ugrađen je snježni plug MOSOR PK, najpopularniji snježni plug kojeg karakterizira velika prilagodljivost uvjetima na površinama koje se čiste. Poliuretanske veze krila i grede u kombinaciji s bočnim odbojnicima omogućavaju MOSORU PK tiši rad, idealan za čišćenje snijega u naseljima i gradovima, te lakše prilagođavanje površini ceste i sigurno prelaženje preko prepreka. Posebno oblikovana krivulja krila pluga omogućava dobro odbacivanje snijega, čime se smanjuje oblikovanje snježnih nanosa uz prometnice. U ovoj konfiguraciji snježni plug je širok 3,4 metra, a u radnom položaju čisti površinu širine gotovo 3 metra.

SALT SPREADER SOLID - WINTER ROAD MAINTENACE

Stražnji dio kamiona za pouzdanost posipanja

Na stražnji dio kamiona, u sanduk, ugrađen je posipač soli SOLID X. Kiper sandukom proizvođača Meiller Kipper upravlja se zasebno pomoću kiper pumpe. Ugrađeni sanduk omogućuje kamionu više fleksibilnosti van zimske sezone, kada se posipač jednostavno demontira pomoću RO-RO (Roll-on, Roll-off) sustava nogu za odlaganje. Nakon demontaže posipača, kamion je spreman za brojne druge zadatke.

Posipač SOLID X je u ovoj konfiguraciji zapremine spremnika suhog sredstva 5 kubičnih metara. Sredstvo za posipanje do isipnog ušća dovodi pužni transportni sustav koji omogućuje vrlo precizno doziranje sredstva za posipanje s niskim udjelom vlage, kao što su sol, pijesak ili šljunak. Posipač je opremljen i sustavom za mokro posipanje, koji povećava učinkovitost posipanja. Bočni spremnici mogu nositi do 2400 litara otopine.

Upravljački sustavi za maksimalnu učinkovitost

Svaka kombinacija uređaja treba jednostavne, a pouzdane upravljačke jedinice. Svim RASCO uređajima upravlja se namjenski razvijenim upravljačkim jedinicama od strane iskusnih RASCO-ovih stručnjaka.

U kabinu ovog vozila ugrađene su dvije upravljačke jedinice. Jedna od njih je upravljačka jedinica EDH 20 koja služi za upravljanje hidrauličkim sustavom. Njene glavne funkcije su pokretanje hidrauličkog kruga posipača, pomicanje snježnog pluga gore-dolje i lijevo-desno pomoću joysticka, uključivanje plivajućeg položaja i podešavanje rasterećenja pritiska snježnog pluga na površinu.

Druga upravljačka jedinica je EPOS 10, najčešće birana jedinica od strane kupaca. Karakterizira je široka funkcionalnost, univerzalnost i jednostavnost primjene. Opremljena je ekranom u boji, grafičkim i animacijskim porukama te funkcijama za rad sa svim opcijama posipača. Uz ugrađene bluetooth i wi-fi module te usb sučelje, moguće je povezivanje uređaja na mobitel, računalo i Internet, te skidanje podataka i nadogradnja software-a. Dodatna opcija ugradnje senzora za mjerenje temperature kolnika omogućava postavljanje parametara posipanja bez utjecaja operatera, ovisno o izmjerenoj temperaturi površine prometnice. Također je moguće praćenje radnih sati vozila i uređaja te utrošenih resursa (materijala za posipanje, goriva…) u realnom vremenu te pregledavanje i downloadanje izvještaja o posipanju, kao i slanje podataka na ARMS sustav za praćenje i nadzor uređaja i vozila.

Kompletna usluga od jednog proizvođača

Količina i raznolikost zaista velikog broja mogućih kombinacija uređaja za zimsko održavanje cesta može predstavljati složen zadatak za sve one koji se bave opremanjem kamiona zimske službe. Zato RASCO svim svojim kupcima stoji u potpunosti na raspolaganju za pomoć i savjetovanje pri odabiru.

Kupnja RASCO proizvoda je sigurna investicija, uz zagarantiran najniži ukupni trošak vlasništva. Kupac na jednom mjestu i od jednog proizvođača dobije kompletno rješenje za opremanje svog vozila, sve do najsitnijih detalja.

Galerija

Najnoviji članci

Postani RASCO stipendist uz stipendije do 398 eura mjesečno!

RASCO je jedan od vodećih europskih proizvođača profesionalne opreme za ljetno i zimsko održavanje svih vrsta prometne infrastrukture. Iz naših proizvodnih pogona svakodnevno izlaze neki od najsloženijih strojeva i sustava u ovom dijelu Europe. Zbog toga smo kroz naš...

STRUČNE PRAKSE ZA SREDNJOŠKOLCE – POSTANI RASCO NAUČNIK

Vrijeme je upisa u srednje škole. Dio srednjoškolskih programa uključuje i obavezne stručne prakse, što novim srednjoškolcima i njihovim roditeljima predstavlja dodatan izazov. Kako bi taj, za njih, veliki korak lakše premostili, RASCO u suradnji sa srednjim školama iz...

Pretplatite se na naš newsletter