Proizvedeno je 300. MUVO vozilo

Proizvedeno je 300. MUVO vozilo

Iz tvornice RASCO nedavno je izašlo 300. MUVO vozilo, multifunkcionalni komunalni nosač priključaka za održavanje urbanih sredina, u potpunosti osmišljen i proizveden u Hrvatskoj

Koliko je MUVO vozilo prihvaćeno na tržištu govori činjenica da čisti i održava preko 30 velikih hrvatskih gradova, uključujući atraktivne destinacije na obali. MUVO je također prisutan u gotovo cijeloj Europi, Aziji i Australiji.

Ideja o usvajanju proizvodnje malog univerzalnog komunalnog vozila rodila se još 2008. godine, a rezultat je promišljanja dvojice vlasnika i tadašnjih članova uprave Frane Franičevića i Darka Paviše na koji način u budućem periodu osigurati rast prihoda tvrtke. Iako je projekt razvoja MUVO-a krenuo u vrijeme globalne ekonomske krize, suvlasnik RASCO-a Darko Paviša kaže da su u tom trenutku i on i Frane Franičević krizu prihvatili kao izazov i za vrijeme njezinog trajanja započeli sa konstrukcijom i proizvodnjom novih tipova strojeva, proširujući proizvodni program, kako bi nakon okončanja krize mogli zauzeti još bolje pozicije na tržištu:

Nismo bili zadovoljni zastupljenošću naših proizvoda u komunalnim poduzećima. Počeli smo proizvoditi strojeve u manjim dimenzijama, tako da se oni mogu ugraditi na male traktore ili mala komunalna vozila kojima se najčešće održavaju središta gradova i općina. Vrlo brzo smo uvidjeli da nam je za ulazak na ovo tržište potreban kompletan paket: i pogonsko vozilo i priključci za održavanje. 2008. godine mala univerzalna komunalna vozila je proizvodilo tek nekoliko proizvođača u Europi, u relativno malim serijama. Prepoznali smo priliku i krenuli u razvoj koncepta, današnjeg MUVO vozila.

Darko Paviša i Frane Franičević

Idejni koncept vozila i projektni zadatak izradio je Frane Franičević, a projekt je trajao četiri godine. Prvi MUVO je predstavljen 2012. godine na sajmu IFAT u Münchenu, i izazvao je veliko zanimanje kupaca i posjetitelja. Serijska proizvodnja je krenula 2013., a većina prvih primjeraka je prodana u Hrvatskoj, kako bi se dobile kvalitetne informacije o ponašanju stroja u realnim uvjetima rada i osigurala efikasna i brza servisna podrška.

MUVO je objedinio odlične radne performanse, multifunkcionalnost i kvalitetu. Naši kupci u jednom vozilu izmjenom priključaka dobivaju kompaktnu čistilicu, vozilo zimske službe, vozilo za košnju, stroj za zalijevanje bilja i parkova, podiznu platformu i mnogo više. MUVO konstantno prolazi kroz poboljšanja, sukladno komentarima korisnika i potrebama tržišta. Danas, gotovo osam godina nakon početka proizvodnje, stojimo uz bok svjetskim proizvođačima, objasnio je Ivica Ivanic, tehnički direktor u RASCO-u.

Ivica Ivanic, tenhički direktor u RASCO-u

Ostvarili smo cilj koji smo željeli: ušli smo segment komunalnog održavanja u gradovima i manjim jedinicama lokalne samouprave i vrlo brzo ustanovili da ima još prostora za proširenje ponude prema ovoj grupi klijenata. Zato smo ubrzo nakon uspješnog plasmana MUVO vozila počeli raditi na novoj platformi za komunalno tržište: kompaktnoj čistilici LYNX, zaključuje Darko Paviša.

Vozila MUVO i LYNX su dobitnici Zlatne kune za inovaciju, čime se RASCO upisao u povijest kao jedina hrvatska tvrtka koja je dva puta dobila tu nagradu.

Vozila MUVO i LYNX su dobila Zlatnu kunu u kategoriji Inovacija

Gotovo 10 godina nakon plasmana na tržište, MUVO je malo multifunkcionalno komunalno vozilo s prepoznatljivom kvalitetom, koje je objedinilo sve ključne osobine RASCO proizvoda: učinkovitost, dugotrajnost, sigurnost i jednostavnost.

Galerija

Najnoviji članci

Zimska služba – kako odabrati pravu kombinaciju?

Zimska služba veliki je imperativ za komunalna poduzeća. Uzimajući u obzir nestabilne vremenske uvjete posljednjih godina i nepredvidivost temperatura i padalina, pred operaterima zimske službe svake je sezone težak zadatak. RASCO uvijek nastoji biti korak ispred i...

Postani RASCO stipendist uz stipendije do 398 eura mjesečno!

RASCO je jedan od vodećih europskih proizvođača profesionalne opreme za ljetno i zimsko održavanje svih vrsta prometne infrastrukture. Iz naših proizvodnih pogona svakodnevno izlaze neki od najsloženijih strojeva i sustava u ovom dijelu Europe. Zbog toga smo kroz naš...

Pretplatite se na naš newsletter