Upoznajte nas

RASCO je jedan od vodećih proizvođača profesionalne opreme za održavanje prometne infrastrukture u Europi.

Tko smo mi?

RASCO je proizvođač opreme za održavanje prometne infrastrukture sa sjedištem u Kalinovcu.

Kompanija je u privatnom hrvatskom vlasništvu, jednako podijeljenom između dvojice vlasnika, Frane Franičevića i Darka Paviše. Nakon gotovo tri desetljeća, vlasnici su se 2019. godine povukli iz upravljačke strukture. Sadašnje vodstvo kompanije čine Predsjednik Uprave Ivan Franičević te članovi Uprave Ružica Petričec Fabijanec i Mario Štefanec.

Danas je RASCO kombinacija velikog metalskog proizvođača i visokotehnološke razvojne kompanije koja razvija, proizvodi i prodaje vlastite proizvode u preko 40 zemalja svijeta. RASCO grupa ima 400+ zaposlenika, a oko 80% ukupnog prihoda ostvaruje od izvoza.

1990

Otvorena je radionica "ZZR RAS"

Dva entuzijastična inženjera, suradnika i prijatelja, Frane Franičević i Darko Paviša, osnovali su zanatsku radionicu ZZR RAS 1990. godine. Za obavljanje usluga obrade, popravaka strojeva i poljoprivredne mehanizacije koristili su malen, prilagođen prostor od samo 60 m².

1994

PRVI VLASTITI PROIZVOD

Prvi proizvod koji je proizveden bio je rasipač soli RAS 2400.

1995

PRVA PROIZVODNA HALA

Gradnja prvog proizvodnog pogona je započela. RASCO zapošljava 16 radnika.

2000

POČETAK IZVOZA

Proširivanjem asortimana proizvoda i povećanjem kvalitete proizvoda, RASCO je počeo izvoziti svoje proizvode 2000. godine

2004

POVEĆANJE PROIZVODNIH KAPACITETA

Započela je izgradnja proizvodnih hala 3 i 4. Tvrtka sada ima 68 zaposlenika.

2006

NOVE TEHNOLOGIJE U PROIZVODNJI

U proizvodnji su uvedene nove tehnologije - roboti sada obavljaju dio proizvodnog procesa.

2010

OTVARANJE PODRUŽNICA U REGIJI

Otvorene su podružnice u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.

2011

VIŠE OD 200 ZAPOSLENIKA

Izgrađena je hala 5. U RASCO-u radi više od 200 zaposlenika.

2012

MUVO

Predstavljeno malo multifunkcionalno vozilo MUVO koje u jednom objedinjuje kompaktnu čistilicu, vozilo zimske službe, kosilicu, stroj za zalijevanje parkova, podiznu platformu i još mnogo toga.
Muvo zauzima važno mjesto u povijesti kompanije jer je dao veliki doprinos u pozicioniranju tvrtke među vodećim proizvođačima profesionalne komunalne opreme u Europi.

2014

OTVARANJE TVORNICE RASCO-TAMP U SRBIJI

U rujnu 2014. godine otvorena je tvornica RASCO-TAMP. Nastavljajući 60-godišnju tradiciju proizvodnje industrijskih ventila TAMP, tvornica u Senti sada također proizvodi RASCO program komunalne opreme.

2019

LYNX

Predstavljena kompaktna vakuumska čistilica LYNX - najmodernije rješenje za čišćenje i održavanje urbanih sredina. Zbog svojih kompaktnih dimenzija, autonomije rada, okretnosti, učinkovitosti, udobnosti i jedinstvenih tehničkih rješenja, LYNX spada u sam vrh ponude kompaktnih čistilica na tržištu.

2020

30 GODINA KOMPANIJE

RASCO je proslavio 30. poslovnu obljetnicu 1. lipnja 2020.

2021

LYNX Charge

Lynx Charge, prva hrvatska kompaktna čistilica na električni pogon kruna je 30-godišnjeg rada kompanije. Ovo sofisticirano urbano vozilo, predstavljeno u listopadu 2021, RASCO je razvijao u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Iste godine izgrađen je novi proizvodni pogon opremljen najsuvremenijim strojevima i nova zgrada u kojoj je smješten R&D tim i uprava.

2024

RASCO DANAS

Danas je RASCO uspješna tvrtka s više od 400 zaposlenika, s više od 80 proizvoda u svom portfelju i prisutna je na više od 40 tržišta diljem svijeta.
Godina 2024. obilježava još jedan prekretnički trenutak u povijesti tvrtke s lansiranjem na tržište čistača LYNX H2 5000 na vodikov pogon. Ova važna inovacija simbolizira viziju tvrtke da nastavi razvijati rješenja za održive gradove.

Održivost i ESG

Kako se brinemo o okolišu i našoj zajednici

Smanjenje potrošnje energije, minimiziranje otpada, inicijative za povećanje učinkovitosti proizvodnje i usluga, transparentnost i odgovornost - to je način na koji poslujemo.

Naš održivi poslovni pristup temelji se na tri područja: odgovornost prema okolišu, prema zajednici - lokalnoj zajednici u kojoj proizvodimo i zajednicama u koje izvozimo, te na odgovornom upravljanju tvrtkom.

Naši glavni prioriteti

Zaštita okoliša

Naša predanost borbi protiv globalnog zatopljenja očituje se u našem fokusu na kontinuiranu elektrifikaciju u razvoju proizvoda, poput električne verzije kompaktnog čistača Lynx, te integraciji solarnog postrojenja u proizvodnju kako bismo održivo zadovoljili naše potrebe za električnom energijom.

Odgovornost prema zajednici

Naša predanost odgovornosti prema zajednici naglašena je učinkovitim dizajnom naših strojeva, koji su svi neovisno certificirani prema visokim standardima emisija, te našim značajnim ulaganjima u lokalne zajednice. U protekom desetljeću smo donirali više od četvrt milijuna eura za obrazovne, sportske i kulturne programe za učenike na različitim razinama obrazovanja.

Odgovorno korporativno upravljanje

Pored rigoroznog upravljanja rizicima, prioritet nam je zadovoljstvo i razvoj zaposlenika. Naš program stipendiranja, koji traje više od dva desetljeća i u koji smo uložili 650.000 eura, podržava najbolje studente na hrvatskim sveučilištima, doprinoseći stvaranju nove generacije stručnjaka i menadžera.

Elektrifikacija kao pokretač promjena

U posljednjih nekoliko godina, naš razvoj proizvoda, u svim područjima gdje je to tehnološki moguće, usmjeren je na elektrifikaciju, ali i na povećanje učinkovitosti strojeva koje proizvodimo.

Nove i korisne tehnologije poput 5G, IoT (Internet stvari), povezivost strojeva, daljinski nadzor i autonomna vožnja sastavni su dio našeg istraživačkog i proizvodnog portfelja danas.

Naše nagrade

Ponosni smo dobitnici brojnih nagrada na nacionalnoj i regionalnoj razini, te smo jedina tvrtka u Hrvatskoj koja je dva puta osvojila Zlatnu kunu u kategoriji Inovacija - prvi put za malo univerzalno vozilo MUVO, a drugi put za kompaktni čistač LYNX.

Od Kanade do Kine, gotovo nema zemlje ili tvrtke koja se bavi održavanjem cesta, a da ne koristi opremu tvrtke RASCO. Naša partnerska obitelj diljem Europe i svijeta prepoznala je visoku vrijednost za uloženi novac, kao i izvanrednu podršku i uslugu koju RASCO pruža svojim kupcima. Naše nacionalne i lokalne zajednice također su prepoznale naše napore, inovacije i razvoj.

Tijekom 30 godina našeg posvećenja kvaliteti i održivosti korporativnog razvoja, primili smo brojne nagrade na nacionalnoj i regionalnoj razini. Posebno smo ponosni na ove nagrade. Temeljem kriterija motivacije, produktivnosti i kvalitete radne atmosfere u tvrtki, regionalni web portal MojPosao.net dodijelio je tvrtki RASCO nagradu za Najboljeg Poslodavca u kategoriji srednjih poduzeća 2012. godine.

Hrvatska gospodarska komora dva puta je dodijelila prestižnu nagradu Zlatna kuna u kategoriji Inovacija. Prvi put smo nagradu primili 2013. godine za malo univerzalno vozilo MUVO, a drugi put 2019. godine, kada je naš kompaktni čistač LYNX osvojio nagradu za Najbolju inovaciju u Hrvatskoj.

2021. Ružica Petričec Fabijanec, članica uprave za financije i poslovne operacije RASCO-a, proglašena je financijskom direktoricom godine u izboru konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte. Radi se o inicijativi koja promiče važnost transparentnog korporativnog upravljanja i jedan je od načina poboljšanja ekonomskih rezultata u cjelini, poticanja investicijske klime, a samim time i osnaživanja gospodarstva.