Nova zimska služba u Litvi: sigurniji promet i manje soli u okolišu

Nova zimska služba u Litvi: sigurniji promet i manje soli u okolišu

Kompanije za održavanje u Litvi su nakon višegodišnje pauze obnovile vozne parkove. Uz nove ralice, nabavili su i moderne posipače opremljene tehnologijom mokrog posipanja

Posipanje mokrim sredstvom umjesto uobičajenom solju, može smanjiti ukupnu količinu soli bačenu na ceste tijekom zimskog održavanja.

U Litvi je nova oprema već u upotrebi, pogotovo nakon povećanog broja prometnih nesreća tijekom posljednjih nekoliko tjedana, koje je zabilježila tamošnja osiguravajuća kuća “Lietuvos Draudimas”. Nakon obilnog snijega koji je pao diljem Litve u drugom tjednu 2021., broj prometnih nesreća je skočio za 32% u odnosu na zadnji tjedan 2020., kada nije bilo snijega.

Izvor fotografije: www.delfi.lt

4 puta manje soli na cestama

Tomas Samulionis, voditelj prodaje kompanije Alwark, osvrnuo se na nove trendove u zimskom održavanju: komunalna poduzeća su počela kupovati posipače opremljene spremnicima za mokro posipanje, te ih montiraju na svoja vozila.

„Posipanje mokrim sredstvom znači i do 4 puta manje soli na cesti nego posipanje običnom solju za posipanje. Mokra sol ima i duže djelovanje – čak i od 3-5 dana, što znači da se ceste ne moraju posipati toliko često i obilno. Manja potrošnja soli u zimskom održavanju znači i manje troškova za tvrtke koje održavaju, kao i manje zagađenja u okolišu,“ kaže Samulionis. Smatra da mokro rješenje bolje štiti prometnice čak i na temperaturama do -5 °C. Mokra sol gotovo odmah otapa led na prometnici ili sprječava stvaranje leda, dok se suha otapa puno sporije.

Izvor fotografije: www.delfi.lt

Više prometnih nesreća u zimskoj sezoni

Zimska sezona 2021. je već pokazala zube, a nova oprema u Litvi radi gotovo bez prestanka. Podaci koje je iznijela osiguravajuća kuća „Lietuvos Draudimas“ pokazuju da su se prometne nesreće povećale nakon dolaska zimskih uvjeta.

„Iako je kretanje između općina ograničeno, zbog obilnog snijega i velikih hladnoća smo zabilježili veći broj šteta na vozilima od početka godine. U usporedbi s krajem 2020., kada su prometnice bile suhe, imamo 20% više nesreća. Obilan snijeg uzrokuje i prepreke na prometnicama, jer njegova težina lomi grane drveća i prekida strujne vodove. Zato je važno pripaziti na brzinu i biti oprezan u prometu,“ smatra Artūras Juodeikis, voditelj odjela za naknadu šteta.

Samulionis je nadodao da su zbog sve toplijih zima, mnoge komunalne tvrtke godinama odgađale kupnju nove kvalitetne zimske opreme. Ipak, ove su godine obnovili svoje flote na vrijeme.

Tekst i fotografije prenosimo u cijelosti, original možete pogledati ovdje.

Najnoviji članci

Slovačke kompanije za održavanje obnovile vozni park

Naš slovački distributer, tvrtka MB Servis, je imao prometnu i uspješnu 2020. godinu. Njihove su ponude pobijedile na dva velika javna natječaja za nabavu novih vozila i strojeva za održavanje cesta. Vrlo smo sretni što su oba projekta uspješno završena, a nova oprema...

Video turneja kroz novi proizvodni pogon i upravnu zgradu

Pogledajte video turneju kroz naše najnovije zgrade: https://youtu.be/7uJj8z8qTiU Ukupna vrijednost projekta koji je trajao tri godine i uključivao je izgradnju još jedne hale otvorene početkom 2019., iznosila je preko 46,3 milijuna kuna, od čega je 14,9 milijuna...

Pretplatite se na naš newsletter