O nama

O nama

RASCO je jedan od vodećih proizvođača profesionalne opreme za održavanje prometne infrastrukture u Europi

RASCO je proizvođač opreme za održavanje prometne infrastrukture sa sjedištem u mjestu Kalinovac pokraj Đurđevca. Kompanija je u privatnom hrvatskom vlasništvu, jednako podijeljenom između dvojice vlasnika, Frane Franičevića i Darka Paviše. Nakon gotovo tri desetljeća, vlasnici su se 2019. godine povukli iz upravljačke strukture. Sadašnje vodstvo kompanije čine Predsjednik Uprave Ivan Franičević te članovi Uprave Ružica Petričec Fabijanec i Mario Štefanec.

Danas je RASCO kombinacija velikog metalskog proizvođača i visokotehnološke razvojne kompanije koja razvija, proizvodi i prodaje vlastite proizvode u preko 40 zemalja svijeta, na 5 kontinenata. RASCO grupa ima 450 zaposlenika, a oko 80% ukupnog prihoda ostvaruje od izvoza. Prihod na razini grupe u 2020. godini je iznosio ~20 milijuna eura (~151,5 milijun kuna).

Povijest: od zanatske radionice u garaži do moderne tvornice  

RASCO su 1990. osnovali dvojica prijatelja i kolega i današnji vlasnici kompanije, Frane Franičević i Darko Paviša. Poslovanje su započeli u preuređenoj garaži u dvorištu Darka Paviše, gdje su servisirali poljoprivredne strojeve lokalnim poljoprivrednicima. Ubrzo počinju servisirati i opremu lokalnih cestarskih poduzeća, koja na hrvatskom tržištu početkom 90-ih nisu imala kvalitetnu post-prodajnu podršku. Dvojica partnera su brzo shvatili da na domaćem tržištu ima potencijala za proizvodnju vlastitih proizvoda, pa je 1994. godine proizveden prvi vlastiti stroj za održavanje prometnica: kamionski vučni posipač RAS, koji je i danas dio proizvodnog programa kompanije. 1995. godine je otvorena prva proizvodna hala u Kalinovcu, na lokaciji gdje se RASCO nalazi i danas.

Nakon početka proizvodnje vlastitih uređaja, kompanija postupno osvaja sve veći udio domaćeg tržišta. Povećanje proizvodnih kapaciteta i broja zaposlenih odvija se u nekoliko faza, a paralelno se širi i paleta proizvoda unutar programa.

Kompanija se od 2000. godine počela probijati, prvo na tržišta jugoistočne Europe, a zatim i na tržišta država unutar Europske unije. 2017. godine RASCO je počeo izvoz i na tržište Kanade. Zahvaljujući razvoju sve naprednijih uređaja i izgradnji pouzdane distribucijske mreže, RASCO je danas jedan od vodećih proizvođača opreme za održavanje prometnica u Europi.

Danas: strojevi i tehnologije za održavanje prometnica tijekom cijele godine

RASCO vozila i strojevi danas održavaju prometnice tijekom cijele godine, u više od 40 zemalja na 5 kontinenata. Kompanija sa sjedištem u Kalinovcu posluje na 17.000 m2 zatvorenog prostora i 62.000 m2 otvorenog prostora. Tvornica u Senti u Srbiji posluje na 8000 m2 zatvorenog prostora i 55.000 m2 otvorenog prostora.

Zaokružen proizvodni program sastoji se od vozila, strojeva, nadogradnji, sustava za upravljanje vozilima i strojevima i sofisticiranih softverskih rješenja. RASCO proizvodi su namijenjeni za zimsko i ljetno održavanje svih vrsta prometne infrastrukture: od autocesta, brzih cesta, prometnica i  u gradovima i ruralnim područjima, pa sve do aerodroma, parkirališta, pješačkih i biciklističkih staza, nerazvrstanih šumskih putova, riječnih nasipa i kanala.

Za strojeve iz vlastitog programa, RASCO nudi mogućnost isporuke vozila i tražene nadogradnje po principu „ključ u ruke“: kupci u suradnji s RASCO stručnjacima odaberu prikladnu opremu za svoje vozilo. Nakon što je uređaj proizveden, tim nadogradnji ga ugradi na vozilo, koje je nakon predaje kupcu odmah spremno za rad.

Jedna od prekretnica u poslovanju je malo univerzalno vozilo MUVO čija je proizvodnja počela 2012. Danas MUVO održava preko 20 hrvatskih gradova i na desetke svjetskih gradova, uključujući Budimpeštu, Prag, München, Pariz, Bergen i Brisbane.

2019. godine je na tržištu predstavljena prva hrvatska kompaktna čistilica LYNX, koja je iste godine dobila nagradu Zlatna kuna za inovaciju. Ubrzo nakon predstavljanja krenuo je razvoj električne verzije čistilice, koja je službeno predstavljena 2021. godine.

Uz razvoj električnih vozila, nove tehnologije poput 5G-a, IoT-a, stalne povezanosti strojeva, udaljenog upravljanja i autonomne vožnje su sve redom dio RASCO-vog istraživačkog i proizvodnog programa.

Garancija kvalitete svakog RASCO proizvoda, koji izađe proizvodnih pogona, potvrđena je certifikatima kvalitete ISO 9001 i ISO 14001.

Danas: pokretač razvoja sjeverozapadne Hrvatske

Uz proizvodnju sofisticirane opreme za održavanje prometnica, RASCO je jedan od pokretača razvoja kako lokalne zajednice, tako i sjeverozapadne Hrvatske. Danas u RASCO grupi radi 450 zaposlenika, od čega oko 80% u sjedištu u Kalinovcu. Najveći je naglasak na zadovoljstvu zaposlenika, ugodnim radnim uvjetima, stalnim edukacijama i upotrebi novih tehnologija u radu. Osim iznadprosječnih primanja, svi zaposlenici RASCO-a imaju brojne materijalne i nematerijalne beneficije.

Kompanija od 1995. godine održava naučničku praksu za učenike srednjih škola. Svake godine sve više učenika iz srednjih strukovnih škola u Đurđevcu, Koprivnici, Virovitici i Bjelovaru dolazi u RASCO na stručnu praksu. U ovom trenutku 48 učenika odrađuje naučničku praksu u različitim odjelima.

RASCO već više od 20 godina stipendira i studente strojarskih i elektrotehničkih fakulteta diljem Hrvatske, sa stipendijama u iznosu do 3000 kn mjesečno. U programe stipendija je kroz 20 godina uloženo više od 5 milijuna kuna te su stvorili cijelu novu generaciju stručnjaka i lidera.

Kompanija je i veliki investitor u lokalnoj zajednici. U prethodnih 10 godina je uloženo oko 2 milijuna kuna u programe obrazovanja, sporta i kulture među mladima.  RASCO redovno donira i značajne financijske iznose udrugama koje brinu o najranjivijim društvenim skupinama na području Koprivničko-križevačke županije i šire.

RASCO je dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Neke od najvažnijih su dvije Zlatne kune za područje inovacija (2013. za MUVO i 2019. za LYNX), čime je RASCO jedina kompanija u Hrvatskoj koja je dva puta dobila ovu nagradu za inovaciju. Kompanija je 2017. izabrana u finale prestižne nagrade EY Poduzetnika godine. Članovi vodstva kompanije su često pozivani na predavanja i stručne skupove, a Predsjednik uprave Ivan Franičević je dobitnik nekoliko priznanja za poduzetništvo.

Najniži ukupni trošak vlasništva 

Kupnja RASCO proizvoda sigurna je investicija. Jedna od najvećih prednosti kompanije nad konkurencijom je najniži ukupni trošak vlasništva kod kupnje stroja.

Ukupni trošak vlasništva uključuje cijenu uređaja, cijenu servisa i rezervnih dijelova, mogući trošak izgubljenog prihoda uslijed nepredviđenog prestanka rada. Ukupni trošak vlasništva zbroj je tih troškova umanjen za vrijednost uređaja na kraju njegova radnog vijeka. Kada se usporede RASCO strojevi s konkurencijom, ukupni trošak vlasništva je manji, a kvaliteta ostaje. Strojevi za zimsku službu se proizvode tako da budu robusni, izdržljivi, pouzdani i da uz redovito održavanje bez problema podnose vrlo teške uvjete rada, godinu za godinom. To je i dokazano kod brojnih kupaca, od kojih mnogi rade u arktičkom krugu.

Ključni faktori u smanjivanju ukupnog troška vlasništva jesu integriran proces proizvodnje te brza i pouzdana post-prodajna podrška. Kvaliteta izrade očituje se u dugotrajnosti, sigurnosti, učinkovitosti i jednostavnosti RASCO strojeva. Uz vrhunsku post-prodajnu podršku te petnaestogodišnju garanciju na dostupnost rezervnih dijelova, zagarantiran je najniži ukupni trošak vlasništva RASCO strojeva.

32 godina snažne vizije, inovacija i kontinuiranih investicija rezultirala je stabilnim rastom kompanije, vozilima i strojevima vrhunske kvalitete, zapošljavanjima praćenima konstantnim rastom primanja i benefita za zaposlenike, edukacijom srednjoškolskih naučnika i fakultetskih stipendista, brojnim donacijama u razvoj obrazovanja kod djece i mladih, te utjecajem na razvoj lokalne zajednice.

Danas je RASCO jedan od vodećih proizvođača profesionalne opreme za održavanje prometne infrastrukture u Europi. Izvrsni poslovni rezultati, odličan i motiviran tim te novi i moderni proizvodni prostori i tehnologije daju ogroman vjetar u leđa i još veće ambicije za budućnost. Zato ostanite uz nas na putu kroz sljedećih 30 godina.

Pretplatite se na naš newsletter