RASCO DOBITNIK POSEBNOG PRIZNANJA LIDER INVEST ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST!

Nagradu nam je donio projekt „Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti''

RASCO solar power plant

Održivost i održive prakse važan su dio strategije razvoja kompanije RASCO. Svi projekti, bili fokusirani na procese i proizvodnju ili na inovacije dizajnirani su od samog početaka na način da inkorporiraju i filozofiju održivosti.

Projekt „Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti”, za koji je RASCO nagrađen s posebnim priznanjem za energetsku učinkovitost, obuhvaćao je dvogodišnji ciklus ulaganja u tehnologije i procese kojima je cilj bio smanjenje potreba za isporučenom energijom i povećana energetska učinkovitost.

Najveći udio u investiciji, ali i ukupnoj uštedi energije odnosio se na izgradnju sunčane fotonaponske elektrane snage 324 kWh na krovu proizvodne hale u Kalinovcu. Ovo je druga fotonaponska elektrana u koju je RASCO investirao u posljednjih 5 godina. Zahvaljujući tome, sada 70% svojih potreba za električnom energijom namiruje iz održive energije sunca.

Uštedi energije doprinosi i novo ugrađeni sustav rekuperacije otpadne topline. Toplina koja nastaje kao nusprodukt rada kompresora postrojenja za površinsku zaštitu preusmjerava se i koristi za grijanje radnog prostora.

U tom periodu nabavljeno je također i nekoliko energetski učinkovitijih strojeva koji su implementirani u proizvodni proces: CNC upravljani stroj za rezanje pločastog metala, preše za savijanje metala te vertikalni obradni centar.

U skladu s politikom RASCO-a koja se temelji na kontinuiranoj modernizaciji proizvodnog procesa i promicanju održivih praksi, investicija je zaokružena krajem prošle godine implementacijom certifikata ISO 50001:2018, kojemu je svrha učinkovit i pouzdan sustav praćenja i upravljanja potrošnjom energije.

Nagradu je u sklopu Financijsko-investicijskog foruma održanog u Zagrebu preuzeo Predsjednik Uprave Ivan Franičević. „U vremenima energetske nestabilnosti i velikih fluktuacija cijena energenata ne treba zanemariti važnost energetske neovisnost o mrežnoj opskrbi kakvu omogućavaju vlastite elektrane. Zahvaljujući ovoj investiciji, sada pokrivamo 70 posto potreba za električnom energijom iz vlastitog izvora obnovljive energije sunca“, prigodno je istaknuo.

Izgradnjom druge fotonaponske elektrane, zamjenom strojeva energetski učinkovitijim te uvođenjem sustava rekuperacije otpadne topline, RASCO je nastavio s ulaganjima koja imaju zeleni predznak.