RASCO inovacija – posipači s novom SLURRY tehnologijom

RASCO inovacija – posipači s novom SLURRY tehnologijom

RASCO posipači oduvijek su razvijani uzimajući u obzir brojne razlike u tehnologiji posipanja i klimatskim uvjetima s kojima se susreću izvođači zimskog održavanja diljem svijeta.

U RASCO proizvodnom programu profesionalnih posipača nalaze se posipači za sve vrste vozila. Od kamiona preko višenamjenskih vozila do traktora, radnih strojeva i malih komunalnih vozila. Tehnologije posipanja prilagođavaju se ovisno o zahtjevima pojedinih tržišta te vremenskim uvjetima.

trendovi u tehnologijama posipanja prometnica

Prepoznajemo tri osnovna tipa tehnologija posipanja prometnica:

  • suho posipanje – posipanje soli, šljunka ili pijeska
  • mokro posipanje – sol (NaCl, ali i MgCl2) ili urea se prije posipanja vlaži radi boljeg prianjanja za površinu
  • tekuće posipanje (Direct Liquid Application – DLA) – najčešće se koriste otopine uree ili otopina natrijeva, kalcijeva ili magnezijeva klorida, a osigurava najefikasnije posipanje u odnosu na druga dva tipa radi veće učinkovitosti korištenog materijala posipanja, boljeg prianjanja na prometnice, veće brzine posipanja itd.

S nastupom klimatskih promjena dolazi i do prilagodbe tehnologija posipanja kako bi se dostiglo više ciljeva. Prvenstveno je tu prilagodba novim vremenskim uvjetima ovisno o različitim geografskim područjima (primjerice manje snijega ili kraći periodi intenzivnog snijega). Teži se i smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. Prvenstveno kroz postizanje boljeg prianjanja posipala na površinu, ili optimalnu sliku posipanja (sa što manje gubitaka). Sve to u konačnici vodi i manjoj potrošnji soli, što posljedično ima i efekt na smanjenje troškova.

RASCO posipači s novom SLURRY tehnologijom

RASCO posipači oduvijek su razvijani uzimajući u obzir brojne razlike u tehnologiji posipanja i klimatskim uvjetima s kojima se susreću izvođači zimskog održavanja diljem svijeta. Također, RASCO razvija i posipače specijalnih namjena kako bi se prilagodio specifičnim potrebama kupaca na zahtjevnim tržišta.

Sukladno tome, od nedavno u RASCO ponudi su i posipači s takozvanom slurry tehnologijom. slurry je mješavina krupne soli i vode koja se dobiva miješanjem na samom izlazu iz posipača uz pomoć miješalice visoke brzine integrirane u isipnik povezan s tanjurom za posipanje. Omogućuje veći rezidualni salinitet od drugih poznatih metoda odleđivanja te bolje prianja na površinu ceste. S obzirom da se radi o kombinaciji suhog (krupna sol) i tekućeg (voda) posipala, slurry se može klasificirati kao tip mokrog posipanja.

Glavne prednosti Slurry tehnologije

Glavna razlika između slurry-a i drugih metoda mokrog posipanja je u tome što se u spremniku tekućine posipača nalazi samo voda. Što znači da nije potrebno nikakvo dodatno ulaganje u opremu za pripremu slane otopine.

U usporedbi sa standardnim tipom mokrog posipanja slurry je bolje homogenizirana mješavina koja bolje prianja na površinu, što znači da se posipanje vrši uz manje gubitke posipala. Također, slurry ima višu rezidualnu slanost. Zahvaljujući tome postižu se i uštede u utrošku soli (primjerice uz jednaku konfiguraciju posipača i jednake parametre posipanja, ušteda soli kod korištenja slurry-a može biti do 8,6% niža u odnosu na klasično F-30 mokro posipanje). Sve to vodi uštedama u budžetima za nabavu soli te čini slurry tehnologiju ekološki prihvatljivijom.

kada koristiti slurry

Ovisno o klimatskim zonama, značajni dio intervencija mokrim ili tekućim posipanjem je moguće zamijeniti slurry posipanjem. Primjerice za područje srednje europskog klimatskog pojasa to je moguće u čak do 80% slučajeva.

Tehnologija je efikasna na svim temperaturama ceste, čak i na zamrznutim cestama ili cestama s većom naslagom leda. Međutim, zbog obične vode u spremnicima, slurry se ne preporuča kada temperatura zraka padne ispod -3 °C (tada je bolje koristiti otopinu soli umjesto obične vode).

Potpuna rješenja od jednog dobavljača

RASCO-vo sveobuhvatno znanje i iskustvo stečeno na svjetskim tržištima je prednost za sve naše kupce. Uvijek smo spremni osmisliti optimalno rješenje opremanja zimske službe, bez obzira na specifičnost zahtjeva. Obratite nam se s povjerenjem.

Galerija

Najnoviji članci

Zimska služba – kako odabrati pravu kombinaciju?

Zimska služba veliki je imperativ za komunalna poduzeća. Uzimajući u obzir nestabilne vremenske uvjete posljednjih godina i nepredvidivost temperatura i padalina, pred operaterima zimske službe svake je sezone težak zadatak. RASCO uvijek nastoji biti korak ispred i...

Postani RASCO stipendist uz stipendije do 398 eura mjesečno!

RASCO je jedan od vodećih europskih proizvođača profesionalne opreme za ljetno i zimsko održavanje svih vrsta prometne infrastrukture. Iz naših proizvodnih pogona svakodnevno izlaze neki od najsloženijih strojeva i sustava u ovom dijelu Europe. Zbog toga smo kroz naš...

Pretplatite se na naš newsletter