Rasco slavi 30. godina postojanja!

Rasco slavi 30. godina postojanja!

Krenuli smo od obrta u seoskoj garaži, a danas svoje proizvode prodajemo u gotovo cijelome svijetu. Naši osnivači Frane Franičević i Darko Paviša prolazili su u posljednja tri desetljeća kroz brojne izazove, no uspjeli su razviti tvrtku koja je danas jedan od najvećih proizvođača komunalne opreme u Europi

Trideset godina traje putovanje otkad su dugogodišnji prijatelji Frane Franičević i Darko Paviša 1990. godine odlučili osnovati obrt jer su uvidjeli da poljoprivrednicima u njihovom selu nema tko servisirati traktore, kosilice, kombajne i ostalu mehanizaciju. Obojica inženjeri  koji su uvijek nešto istraživali i sastavljali, ubrzo su shvatili kako im treba vlastiti proizvod žele li dogurati dalje od statusa zanatske radionice. Istražili su tržište i odlučili se za proizvodnju komunalnog stroja s obzirom da u Hrvatskoj, a ni šire, nitko nije proizvodio ništa slično. Godine 1994. izradili su svoj prvi stroj za održavanje prometnica,  kamionski vučni posipač RAS. Danas u svom portfelju imaju više od 70 proizvoda koje izvoze u 40 zemalja na pet kontinenata.

Slijeva nadesno: zastava RASCO danas, obilježavanje 30. godina i zastava s originalnim imenom zanatske radnje “ZZR RAS”

„Naš početak, kao i početak svakog privatnog poslovanja, nije bio jednostavan ni lak. Bili smo zaposleni samo nas dvojica, noću smo crtali, danju radili i tako 24 sata 7 dana u tjednu. No to nam nije bio problem jer smo obojica radili ono što volimo i imali smo pred sobom jasno zacrtani cilj – izgraditi održivu kompaniju za što su glavni preduvjet zadovoljni zaposlenici i kvalitetni proizvodi. Međuvlasničkih razmirica nikad nismo imali jer se nismo vodili osobnim interesima već smo novac zajednički ulagali za dobrobit cijele tvrtke“, kažu Frane Franičević i Darko Paviša dok iznose kronologiju rasta i razvoja zajedničkog posla koji je rezultirao stvaranjem RASCO-a. Godine 1995. izgrađena je naša prva proizvodna halu i  imali smo 16 zaposlenih. Danas zapošljavamo više od 400 ljudi u pogonima u Kalinovcu i u Senti u Srbiji.

Prva proizvodna hala kompanije RASCO

Dvojica osnivača su upravljanje 2019. prenijeli na tročlanu upravu u kojoj je samo jedan od obiteljskih nasljednika. U odabiru zaposlenika u RASCO-u smo se uvijek vodili kriterijima stručnost, motiviranost i iskustvo. Tako je Ivan Franičević postao  predsjednik Uprave 2015. godine, tek nakon što je iskusio vođenje složenih organizacija poput njihove.

„Kompanija je brzo rasla što je zahtijevalo drugačiji način vođenja. Najveće promjene su napravljene u jasnom definiranju strategije, te poravnanju organizacije kako bi se ona mogla provesti na svim razinama. Ono što je ostalo isto je duh spremnosti na velike odluke, brze pomake i ambiciozne projekte“ navodi Ivan Franičević dodajući kako su zahvaljujući brzoj prilagodbi i u ovoj krizi  uspjeli zadržati stabilnost poslovanja i očuvati sva radna mjesta.

Ivan Franičević prima nagradu Zlatna kuna za kompaktnu čistilicu LYNX

Zbog novonastalih okolnosti nećemo ostvariti sve ciljeve rasta koje smo postavili na početku godine. No ranije pokrenute investicije u nove zgrade, proizvodne tehnologije i razvoj proizvoda nastavljaju planiranim tempom jer smo svjesni da će one biti ključne za budući rast kompanije. Svjesni smo i da bez inovacija nema napretka, s tu smo postavili visoke standarde: prvo s predstavljanjem malog univerzalnog vozila MUVO 2012. godine, te lani prve hrvatske cestovne čistilice LYNX. Za oba smo vozila nagrađeni Zlatnom kunom za inovaciju.

Dio proizvodnih pogona u izgradnji u svibnju 2020. 

Trideseti rođendan smo simbolično obilježili 1. lipnja obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok  pravu proslavu planiramo najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.

Okupljanje svih zaposlenika povodom 30. godina postojanja

Galerija

Najnoviji članci

Zimska služba – kako odabrati pravu kombinaciju?

Zimska služba veliki je imperativ za komunalna poduzeća. Uzimajući u obzir nestabilne vremenske uvjete posljednjih godina i nepredvidivost temperatura i padalina, pred operaterima zimske službe svake je sezone težak zadatak. RASCO uvijek nastoji biti korak ispred i...

Postani RASCO stipendist uz stipendije do 398 eura mjesečno!

RASCO je jedan od vodećih europskih proizvođača profesionalne opreme za ljetno i zimsko održavanje svih vrsta prometne infrastrukture. Iz naših proizvodnih pogona svakodnevno izlaze neki od najsloženijih strojeva i sustava u ovom dijelu Europe. Zbog toga smo kroz naš...

Pretplatite se na naš newsletter