RASCO SUSTAVI UPRAVLJANJA VOZNIM PARKOM ZA ODRŽAVANJE PROMETNICA

Otkrijte RASCO sustave za učinkovito upravljanje voznim parkom namijenjenima za vozila u funkciji održavanja prometne infrastrukture: EPOS upravljačke jedinice i ARMS web aplikacija.

RASCO vozila i uređaji danas održavaju prometnice tokom cijele godine, u više od 40 zemalja na 5 kontinenata. Kompanija svojim uslugama i proizvodima uvijek nastoji premašiti očekivanja svojih korisnika. Stalna ulaganja u inovacije proizvoda, ljudski resursi, najmoderniji strojevi i tehnologije temelj su dugoročnog uspjeha RASCO-a. RASCO proizvodi namijenjeni su za cjelogodišnje održavanje svih vrsta prometne infrastrukture. Da bi sve radne aktivnosti besprijekorno funkcionirale tu su napredni sustavi za upravljanje i nadzor uređaja i vozila. RASCO sustavi upravljanja voznim parkom za održavanje prometnica razvijeni su od strane RASCO-vih stručnjaka u suradnji s korisnicima. Rezultat su znanja i iskustva prikupljenog s velikog broja različitih tržišta.

NAPREDNI SUSTAVI UPRAVLJANJA VOZNIM PARKOM

Radom svih RASCO posipača upravlja se EPOS upravljačkim jedinicama, koje su među vodećim rješenjima za upravljanje i kontrolu posipanja. EPOS jedinice jamče veliku preciznost izvršenja zadanih parametara posipanja, jednostavnu i sigurnu upotrebu. Zahvaljujući ovim upravljačkim jedinicama, RASCO posipači rade svoj posao upravo onako kako je korisniku potrebno.

Uz upravljanje radom uređaja pomoću upravljačkih jedinica, nužno je i praćenje te nadzor rada uređaja i vozila na koja su upravljačke jedinice ugrađene. U tu svrhu RASCO nudi ARMS – informacijsko-komunikacijski sustav za upravljanje, centralni nadzor, izvještavanje i optimizaciju aktivnosti vezanih uz održavanje prometne infrastrukture i voznog parka.

NOVA GENERACIJA EPOS UPRAVLJAČKIH JEDINICA

Kako bi želje i potrebe korisnika bile maksimalno zadovoljene, RASCO je razvio novu generaciju EPOS upravljačkih jedinica koja donosi širok spektar prednosti za korisnike.

JEDNOSTAVNO UPRAVLJANJE OSNOVNIM FUNKCIJAMA POSIPAČA

Za sve korisnike kojima je potrebno jednostavno upravljanje osnovnim funkcijama posipača, tu je osnovna upravljačka jedinica EPOS 5. Ova jedinica precizno upravlja funkcijama rada manjih i osnovnih modela velikih posipača. Za precizno i pouzdano posipanje prometnica, EPOS 5 upravljačka jedinica koristi senzore kontrole zadanih okretaja, tzv. „povratne veze“ sa svih izvršnih motora. Upravljački sustav pruža mogućnost bilježenja i prijenosa podataka o svim aktivnostima rada posipača, što olakšava kontrolu posipanja i izradu izvještaja o radu. Pozadinski osvijetljen LCD ekran omogućava pregledan prikaz svih informacija i upozorenja tijekom rada.

NAPREDNO UPRAVLJANJE FUNKCIJAMA POSIPANJA

Najčešći odabir kupaca velikih i kombiniranih posipača je tehnološki napredna EPOS 10 upravljačka jedinica. Karakterizira je široka funkcionalnost, univerzalnost i jednostavnost primjene. Moguće ju je koristiti za sve vrste RASCO posipača. Opremljena je ekranom u boji, grafičkim i animacijskim porukama te funkcijama za rad sa svim opcijama standardnih i specijalnih izvedbi posipača. Uz ugrađene bluetooth i wi-fi module te usb sučelje, moguće je povezivanje uređaja na mobitel, računalo i internet, te skidanje podataka i nadogradnja software-a.

S opcijom ugradnje senzora za mjerenje temperature kolnika, tzv. termo-kamere, pomoću EPOS 10 upravljačke jedinice moguće je odabrati četiri različita načina rada po kojima se, ovisno o izmjerenoj temperaturi površine prometnice, postavljaju parametri posipanja bez utjecaja operatera. Uz to što ova opcija olakšava rad i pruža komfor operateru, omogućuje i smanjenje ukupne potrošnje materijala za posipanje. To u konačnici rezultira smanjenjem operativnih troškova i negativnog utjecaja na okoliš te zaštitom prometne infrastrukture.

UPRAVLJAČKA JEDINICA ZA NAJZAHTJEVNIJE KORISNIKE

Za najzahtjevnije korisnike kojima su potrebne napredne, automatizirane funkcije upravljanja posipanjem, RASCO nudi EPOS 30 upravljačku jedinicu. Ova najnaprednija upravljačka jedinica omogućava automatsko posipanje prometnica temeljeno na trenutnoj lokaciji (GPS), unaprijed snimljenim rutama kretanja vozila i unaprijed zadanima parametrima posipanja.

Korištenjem snimljenih parametara za posipanje, upravljačka jedinica prema GPS lokaciji automatski podešava karakteristike trenutne slike posipanja, poput širine i asimetrije. U odnosu na GPS lokaciju, automatski postavlja povećanu količinu materijala za posipanje na kritičnim pozicijama na prometnici (raskrižja, mostovi, zavoji, usponi…).

Uz automatizaciju posipanja, EPOS 30 omogućuje i navigiranje vozača po unaprijed snimljenoj ruti posipanja te isto tako pomaže navođenju vozača kada izađe izvan planirane rute posipanja. Sve te funkcije zajedno omogućuju beskompromisan komfor za operatera pružanjem sigurnosti u vožnji zahvaljujući smanjenoj potrebi uključivanja u proces posipanja za vrijeme vožnje. Također, smanjuje se ukupna potrošnja materijala za posipanje čime se smanjuju operativni troškovi i negativan utjecaj na okoliš. Smanjuje se i ukupna potrošnja goriva što, uz sve prethodno navedeno, rezultira optimiziranim radnim učinkom.

OPTIMIZACIJA UPRAVLJANJA VOZNIM PARKOM JE KLJUČ SMANJENJA OPERATIVNIH TROŠKOVA

Jedni od najvažnijih logističkih troškova svih poduzeća, pa tako i onih koja se bave održavanjem prometne infrastrukture, su upravljanje voznim parkom, upravljanje rutama vožnje te potrošnja goriva i ostalih resursa. Kako upravljati tim nepredvidivim troškovima i pratiti ih postaje imperativ. Ključni čimbenici za uspješno provođenje logističkih operacija postaju planiranje učinkovitih ruta vožnje, redovno praćenje stanja vozila te potrošnja svih relevantnih resursa. Optimiziranjem ruta vožnje i analizom rada stroja, vozila i operatera može se postići značajno smanjenje troškova.

Ovisno o tipu opreme i vozila koji se koriste u radu te vrsti održavanja prometne infrastrukture, ARMS je, kao programski sustav nadzora u obliku web aplikacije, u potpunosti prilagođen zahtjevima i potrebama korisnika. Sustav prikuplja podatke o korištenju uređaja i vozila u realnom vremenu putem GSM podatkovnog mobilnog pristupa, standardnog u gotovo svim zemljama svijeta. ARMS izvještaji omogućuju brz i učinkovit nadzor svih praćenih aktivnosti. Sustav je user friendly – svaki korisnik može sam kreirati tip, izgled i formu izvještaja prema svojim potrebama.

NOVA GENERACIJA ARMS WEB APLIKACIJE

U sklopu zimskog održavanja prometne infrastrukture, korisniku je važno praćenje radnih sati vozila i uređaja te utrošenih resursa (poput materijala za posipanje ili goriva i slično) u realnom vremenu. Temeljem toga moguće je brzo i lako odlučivati o potencijalnim načinima uštede u pogledu smanjenja potrošnje goriva kroz optimizaciju rada, smanjenja količine utrošenog materijala te optimizacije radnih sati operatera. ARMS sučelje nove generacije nudi mogućnost izrade izvještaja automatskog posipavanja putem GPS sustava navođenja te mogućnost kreiranja i ažuriranja ruta zimske službe putem računala.

Kod ljetnog održavanja prometne infrastrukture, odnosno prilikom košnje, korisniku je uz praćenje radnih sati vozila i potrošnje goriva omogućeno praćenje kvadrature obrađene površine po broju kilometara prijeđenih vozilom čime se mjeri dnevni učinak rada.

Novo ARMS sučelje omogućuje kreiranje korisničkih i servisnih izvještaja za samohodne čistilice LYNX i LYNX Charge. Moguće je praćenje vozila LYNX uz izradu statističkih izvještaja radnih sati vozila, motora i čišćenja te prijeđenog broja kilometara u vožnji ili čišćenju. Povezivanje uređaja za praćenje s putnim računalom vozila omogućuje kreiranje izvještaja o potrošnji svih resursa, goriva, vode, radnih tekućina. Putem GSM tehnologije podaci se prikupljaju na serveru te se pomoću web aplikacije ARMS generiraju izvještaji. Kod električne čistilice LYNX Charge moguće je kontrolirati vrlo važne podatke o stanju napunjenosti baterije, naponu, statusu punjenja, temperaturi te kreiranje izvještaja o servisnim statusima i potencijalnim greškama u radu.

JEDNOSTAVNOST PRIMJENE

ARMS web aplikacija koja prikuplja podatke smještena je u „oblaku“. Održavaju je IT stručnjaci, čime se smanjuju operativni troškovi i potreba za održavanjem sustava od strane korisnika. Korisnik sustavu ARMS može pristupiti preko jednostavnog web-sučelja s bilo kojeg računala, mobitela ili tableta.

PRIKAZ RASCO SUSTAVA UPRAVLJANJA VOZNIM PARKOM ZA ODRŽAVANJE PROMETNICA:

BESKOMPROMISNA PODRŠKA ZA KORISNIKE

Ključ vrijednosti koje RASCO nudi svojim korisnicima predstavlja dobivanje kompletnog rješenja. Od opremanja svih vrsti vozila nadogradnjama za održavanje prometne infrastrukture, preko sustava za upravljanje i nadzor uređaja i vozila, do post-prodajne podrške – na jednom mjestu i od jednog proizvođača.

Svi RASCO uređaji sustava upravljanja, elektronička i programska rješenja u potpunosti su rezultat internog, vlastitog razvoja. Korisnicima to daje veliku prednost korištenja RASCO uređaja, prvenstveno zbog brze reakcije post-prodajne podrške ili razvoja novih funkcija prema individualnim zahtjevima.

Također, svim postojećim programskim rješenjima ARMS web aplikacije upravljaju, razvijaju ih i održavaju RASCO stručnjaci. Sve izvještaje, prikaze i alate moguće je, prema zahtjevima i potrebama korisnika, brzo nadograditi novim funkcijama. Modernizacijom sustava za upravljanje i nadzor uređaja i vozila RASCO kontinuirano ide u korak s potrebama svojih korisnika.