Predstavljamo Lynx Charge – električnu cestovnu čistilicu kompanije RASCO

Tvrtka RASCO aktivno doprinosi pozitivnim promjenama za čišći okoliš. Upoznajte naše prvo 100% električno radno vozilo proizvedeno u Hrvatskoj - cestovnu čistilicu LYNX Charge

S LYNX -om smo pokazali da ključne funkcije cestovnih čistilica idu ruku pod ruku s odličnim dizajnom. Nakon dvije godine vrlo pozitivnih reakcija profesionalaca u industriji, koji su isprobali našu čistilicu, krećemo u novo održivo poglavlje. 13. listopada 2021. javnosti je predstavljen LYNX Charge – 100% električna cestovna čistilica proizvedena u kompaniji RASCO u Hrvatskoj.

zašto električni pogon

Cijela industrija želi prijeći na čišće načine pogona od onih na fosilna goriva. Vozila na električni pogon su jedna od održivih tehnologija koje je potrebno usvojiti za postizanje tog cilja. A najveći izazov u industriji cestovnih čistilica je osigurati dovoljnu radnu autonomiju za rad tijekom cijele smjene, bez potrebe za zaustavljanjem radi punjenja.

 

LYNX Charge savladava ovaj izazov na dva načina: prvo, ima jednu od najvećih baterija u svojoj klasi. Integriranje baterije je postignuto bez mijenjanja važnih karakteristika vozila, npr. upravljanja ili kapaciteta spremnika smeća. Drugo, proizveden je da maksimalno učinkovito koristi svaki raspoloživi watt snage.

kako smo to napravili

Idealni radni parametri čistilice s električnim pogonom nisu došli preko noći. Naša električna cestovna čistilica je prošla niz intenzivnih testiranja u trajanju ~1000 radnih sati. Sve do osnovnih detalja, od uključivanja i isključivanja vozila do fino podešenih parametara čišćenja, provjereno je do posljednjeg detalja.

Rezultat je puno više od idealnog zbroja svih dijelova stroja. LYNX Charge je sinonim za sve u što vjerujemo u RASCO-u – izvrsna tehnologija za učinkovit, udoban i siguran rad izgrađena na izdržljivoj platformi.

tehničke karakteristike

LYNX Charge se napaja iz litij-ionskih baterija od 72,5 kWh, s kojima radi i do 8 sati. Operaterima čistilice je tako posao lakši, jer znaju da mogu dovršiti svoju smjenu bez potrebe za ponovnim punjenjem. Ugrađeni punjač snage 22 kW puni bateriju od 0 do 100% u 4 sata, pa je električna cestovna čistilica brzo ponovno spremna za akciju.

Glavni elektromotor pogonskom sustavu daje do 55 kW kontinuirane snage. Ovisno je li stroj u radnom ili transportnom položaju, pogonski pretvarač koji njime upravlja može raditi u načinu kontrole zakretnog momenta ili broja okretaja. Uz to, novi sustav električnog pogona je ne samo čišći i učinkovitiji od dizelskog, već je i tiši i zahtijeva manje održavanja.

 

Dva odvojena elektromotora distribuiraju snagu po cijeloj čistilici. Motor snage 11,5 kW pokreće usisna usta, što im daje dovoljno snage za najzahtjevnije zadatke čišćenja. Kontrola četke i usisnih usta, kao i podizanje i spuštanje spremnika otpada pokreće load sensing hidraulički sustav koji štedi energiju, a pogoni ga treći motor snage 18,5 kW.

moćno čišćenje, jednostavna upotreba

Sve ostale dobro poznate karakteristike prethodnika dizelaša su ostale iste. Spremnik otpada od 2,0 m3, spremnik čiste vode od 230 L i recirkulacijski spremnik od 170 L. Širina čišćenja iznosi 2800 mm s dvije četke, 3200 mm s tri četke, a učinkovito čišćenje osigurava snažan ventilator s kapacitetom većim od 9000 m3/h. Ručno usisno crijevo i ugrađeni visokotlačni perač dostupni su i s Chargeom, što ga čini pametnim samoodrživim strojem. Radna brzina je je maksimalno 12 km/h, a transportna brzina do 50 km/h.

Udobnost za korisnika je s LYNX-om jedna od najboljih u klasi. Staklena kabina od poda do stropa osigurava da su četke uvijek u vidnom polju operatera. Udobna sjedala za vozača i suvozača opremljena su zračnim ovjesom. Svi znamo da se čišćenje ulica najčešće odvija tijekom sunčanih dana. Zato LYNX Charge ima klimatiziranu kabinu i ima produženi krov, koji štiti operatera od izravnog sunčevog svjetla.

 

Sve funkcije za upravljanje čistilicom su postavljene tako da su lako dostupne i intuitivne. Sve za upravljanje i vožnju se nalazi na stupu volana, koji minimalno ometa pogled iz kabine. Najčešće korištene kontrole za čišćenje ugrađene su u naslon za ruke, na vratima s vozačeve strane. Sekundarne komande za čišćenje postavljene su na stubu kabine na vozačevoj strani. Sve ostale kontrole vozila su smještene na 7” ekran osjetljiv na dodir, smješten iznad vozača.

energija za budućnost

Potpuno električne čistilice u flotama za održavanje doprinose ograničenju emisija stakleničkih plinova. Lokalno osiguravaju manje zagađenje okoliša i mnogo manje buke od one kakvu proizvodi čistilica na dizelski pogon.

Jako nas veseli što smo dio pozitivnih promjena u okolišu i zajednici. Vjerujemo da danas svaki dio društva može malim doprinosom napraviti veliku razliku. S električnom cestovnom čistilicom LYNX Charge općine diljem svijeta ulaze u novu eru pozitivnih promjena. Pridružite im se!