Kako brinemo o okolišu i zajednici

Kako brinemo o okolišu i zajednici

Kao jedan od globalno vodećih proizvođača strojeva za održavanje prometne infrastrukture, danas je RASCO kombinacija visokotehnološke proizvodnje i vlastitog razvoja

S preko 400 zaposlenika od čega gotovo 10% radi u razvoju i inovacijama, RASCO je iz zanatske radionice stasao u kombinaciju velikog metalskog proizvođača i visokotehnološke razvojne kompanije koja razvija, proizvodi i prodaje vlastite proizvode u preko 40 zemalja svijeta. Uz uspješno poslovanje dolazi i velika odgovornost prema okolišu i zajednici, kako lokalno gdje poslujemo, tako i globalno gdje izvozimo. Sve to zaokruženo odgovornim upravljanjem kompanijom i brigom za zaposlenike.

Odgovornost prema zajednici znači odgovornost prema sebi

Naš pristup održivom poslovanju temelji se na tri područja: odgovornosti prema okolišu, prema zajednici – našoj lokalnoj u kojoj radimo i onima u koje odlaze naši proizvodi, te u odgovornom upravljanju kompanijom.

Zaštita okoliša je posebno bitna tema, budući da klimatske promjene imaju direktan utjecaj na naš daljnji razvoj i uspjeh. Kao proizvođač opreme za uklanjanje snijega i leda s prometnica, dijelom ovisimo o snježnim padalinama i hladnom vremenu tokom zimskog razdoblja. Globalno zatopljenje, posebno zadnjih godina, smanjuje količine padalina tijekom zime. Sprečavanje globalnog zatopljenja je ne samo naša želja, već i potreba i direktan interes. Zato sve naše aktivnosti i unutar proizvodnje i u razvoju novih proizvoda uzimaju u obzir maksimalno smanjenje štetnih emisija. U proizvodima to znači kontinuiranu elektrifikaciju. Primjer toga je nova električna čistilica Lynx, koja je tehnološki izrazito složeno i napredno vozilo, a pogonjena je isključivo električnom energijom. Primjer iz proizvodnje je svakako naša solarna elektrana snage od gotovo 500 kW, koja namiruje dio potreba za električnom energijom, i to direktno s naših krovova.

Odvajanje otpada, aktivna filtracija direktnih ispušnih plinova, štednja i recikliranje tehnološke vode i topline su mjere koje su prisutne godinama i koje ne smatramo posebnim, već sastavnim i normalnim dijelom našeg poslovanja.

Naša odgovornost prema zajednicama najviše se ističe kroz efikasno korištenje naših strojeva. Primjerice, gradske čistilice, iako su namijenjene čišćenju gradova od prašine, lišća i otpada, mogu biti i veliki zagađivači. Stoga su sve naše čistilice napravljene i neovisno certificirane po visokim i striktnim standardima emisija. RASCO je i veliki investitor u zajednice, u kojima najvećim dijelom podržavamo obrazovanje i razvoj mladih. Tako smo u prethodnih 10 godina uložili gotovo 2 milijuna kuna u programe obrazovanja, sporta i kulture među mladima.

Treći dio naše strategije održivog poslovanja je odgovorno upravljanje kompanijom. Osim pažljivog upravljanja rizicima, veliki naglasak stavljamo na zadovoljstvo, angažiranost i razvoj zaposlenika, kako trenutnih tako i budućih. Primjerice, već više od dvadeset godina vodimo program stipendiranja najboljih studenata na fakultetima diljem Hrvatske, program u koji je do sad uloženo preko 5 milijuna kuna, i koji je stvorio cijelu generaciju novih stručnjaka i lidera.

Fokus na električni pogon strojeva

Danas uvelike svjedočimo zaokretu prema novim tehnologijama temeljenim na električnoj energiji, vodiku, odnosno općenito „zelene“ tehnologije, bez obzira na trenutno visoke cijene takvih tehnologija. Spremnost pojedinih vodećih kupaca da stave na stranu komercijalnu isplativost fosilnih goriva i zamijene ih obnovljivim izvorima usmjerava i naše djelovanje. Stoga se naš razvoj proizvoda zadnjih godina, u svim onim područjima gdje je to tehnološki moguće, usmjerio na elektrifikaciju, ali i povećanje efikasnosti rada strojeva.

U tome pomažu nove tehnologije poput 5G-a, IoT-a, stalne povezanosti strojeva, udaljenog upravljanja i autonomne vožnje, koje su sve redom danas dio našeg istraživačkog i proizvodnog portfelja.

Nasljeđe budućim generacijama

Briga o okolišu i zajednici znači da budućim generacijama ostavljamo održivu, rastuću i snažnu visokotehnološku kompaniju sa stotinama zaposlenih, u malom selu u srcu Podravine. Buduće generacije s ovog područja će u RASCO-u nastaviti raditi s najmodernijim tehnologijama, uvijek ispred onoga što mogu iskusiti negdje drugdje. Isto tako vjerujemo da će naš način razmišljanja biti prenesen i na druge u našoj okolici, a i šire, što će za rezultat imati snažan pozitivan utjecaj na cjelokupnu zajednicu.

Najnoviji članci

Zimska služba – kako odabrati pravu kombinaciju?

Zimska služba veliki je imperativ za komunalna poduzeća. Uzimajući u obzir nestabilne vremenske uvjete posljednjih godina i nepredvidivost temperatura i padalina, pred operaterima zimske službe svake je sezone težak zadatak. RASCO uvijek nastoji biti korak ispred i...

Postani RASCO stipendist uz stipendije do 398 eura mjesečno!

RASCO je jedan od vodećih europskih proizvođača profesionalne opreme za ljetno i zimsko održavanje svih vrsta prometne infrastrukture. Iz naših proizvodnih pogona svakodnevno izlaze neki od najsloženijih strojeva i sustava u ovom dijelu Europe. Zbog toga smo kroz naš...

Pretplatite se na naš newsletter