Ekipa koja ne podnosi traljavo odrađen posao

Ekipa koja ne podnosi traljavo odrađen posao

Najkompleksnije strojeve testiraju i po više dana, a njihova arhiva sadrži gotovo milijun fotografija isporučenih Rasco proizvoda: upoznajte naš tim kontrole kvalitete

Niti jedan uređaj ne napusti prostor tvornice Rasco bez da prođe kroz njihove ruke: zaposlenici odjela kontrole kvalitete najveći dio radnog dana provode na kontrolama tehničke i radne ispravnosti uređaja. Sve dijelove proizvedene u Rascu, kao i cijele uređaje, provode kroz niz vanjskih i unutarnjih testova koji simuliraju realne uvjete rada.

Danijel, Miroslav, Damir, Saša, Ivan, Tihomir, Krunoslav i Toni brinu da je svaki Rasco uređaj siguran i pouzdan prije nego krene prema kupcu.

Rasco odjel kontrole kvalitete

Kako izgleda kontrola posipača vrućeg pijeska

Nije jednako, kažu, ispitati mali snježni plug BILO dimenzija 1,6 metra ili kompleksni posipač vrućeg pijeska, posebno namijenjen Norveškom tržištu.

Kontrola kvalitete potpuno ovisi o uređaju. Nije isto kontrolirati jednosegmentni snježni plug koji na sebi ima tri cilindra i gabaritnu instalaciju ili posipač vrućeg pijeska koji, između ostalog, ima ugrađene senzore u rezervoarima za vodu, električne grijače koji prate temperaturu vode i senzore koji prate položaj isipnika vrućeg pijeska. Svaki dio trebamo testirati prije nego uređaj napusti prostore tvornice. Uz navedeno, svi uređaji prolaze kroz proceduru provjere usklađenosti s internim standardima. Ako pronađemo nepravilnost, uređaj vraćamo u proizvodnju na izmjene i dorade, objašnjava Toni Galinec, voditelj kontrole kvalitete.

Simulacija realnih uvjeta rada

Proces kontrole kvalitete sastoji se od tlačne probe, strujne probe, provjera po parametrima zadanim po svakom uređaju i fotografiranja svih dijelova. Ključni dio kontrole je simulacija rada u realnim uvjetima. U tome najviše pomažu agregati koji simuliraju hidraulički sustav vozila, te ispravljač struje koji simulira električni sustav vozila.

Sama kontrola počinje u bravariji i strojnoj obradi, kad je uređaj u dijelovima. Tihomir i Krunoslav brinu da je svaki dio tehnički ispravan i u zadanim dimenzijama. Ako ima odstupanja, vraćaju ih u proizvodni proces na potrebne dorade.

Nakon sastavljanja i završetka montaže, dalje preuzimaju Danijel, Miroslav, Damir, Saša ili Ivan. Kontroliraju uređaj po svim parametrima i brinu da je na kraju kontrole uređaj u potpunosti funkcionalan u skladu s očekivanjima kupca.

Gotovo milijun fotografija završenih uređaja

Vremenski, kontrola kvalitete može trajati od nekoliko sati pa sve do nekoliko dana.

Za kontrolu jednostavnijih modela uređaja nam je potrebno nekoliko sati. Za kompleksne, kombinirane posipače cijeli dan. Ako su nakon kontrole potrebne dorade, ona traje i po nekoliko dana, kaže Toni.

Danijel detaljno fotografira svaki uređaj kako bismo imali zapis o njegovom stanju prije nego napusti Rasco tvornicu. Do sad je fotografirao gotovo milijun fotografija Rasco uređaja, a brojka raste sa svakom novom otpremom.

Miroslav često sudjeluje u predstavljanjima Rasco strojeva kupcima na terenu. Svakodnevni rad u kontroli kvalitete mu u tome itekako pomaže, jer kroz procese upoznaje uređaj i gotovo odmah saznaje za sve novitete i promjene u proizvodnji.

Od početka proizvodnje do kontrole kvalitete, najveću pozornost posvećujemo učinkovitosti, radnoj funkcionalnosti i sigurnosti uređaja. Tim kontrole kvalitete je posljednja karika u proizvodnji, a ujedno početak životnog vijeka proizvoda. Nakon njihove potvrde, uređaj je spreman za put prema krajnjem kupcu i rad na jednom od 40 Rascovih tržišta.

Galerija

Najnoviji članci

Najam komunalnog vozila? I to se može!

Nakon što su jutros dvorište Rascovih pogona u Kalinovcu napustila zadnja dva MUVO-a, cijela flota vozila raspoloživih za najam raspoređena je po gradovima diljem Hrvatske uoči službenog početka zimske sezone. Dva vozila u pitanju angažirao je klijent koji je i prošle...

“Baby” Unimog U219 spreman za cjelogodišnje održavanje

Kao stručnjaci u proizvodnji opreme za održavanje prometnica, s Mercedes-Benz Unimog certifikatom, ovaj put smo nadogradili nešto manji Unimog nego inače – model U219. Posao nam je dodijelila tvrtka za komunalno održavanje „Komunalac Samobor“. Potpuno opremljeno...

Promotivne cijene servisa kranskih kosilica do 31. ožujka

Promotivne ponude vrijede na standardni servis kranskih kosilica koji uključuje zamjenu ulja, filtera i kontrolu i podešavanje kranske kosilice. Novost od ove godine je balansiranje i popravak rotora radnih glava, te zamjena nosača noža na radnoj glavi. Balansiranje,...

Pretplatite se na naš newsletter