Ključni benefiti

LIQUID posipači implementiraju tehnologiju tekućeg posipanja za preventivno prskanje kolnika prije zaleđivanja ili za odleđivanje već zamrznutih prometnica. Tekućina kojom se prometnica prska može biti otopina uree, natrijevog, kalcijevog ili magnezijevog klorida.

Jedna od glavnih prednosti LIQUID-a je što je posebno dizajniran kao multifunkcionalan uređaj. Moguće ga je koristiti i ljeti kao spremnik vode u kombinaciji s prednjim peračem ugrađenim na vozilo. Na taj način LIQUID se može koristiti za pranje prometne infrastrukture ljeti.

Ključni benefiti

Multifunkcionalnost

LIQUID se može koristiti zimi za preventivno prskanje kolnika prije zaleđivanja ili za odleđivanje već zamrznutih prometnica, a ljeti kao spremnik vode u kombinaciji s ručnim peračem.

Ušteda uz zaštitu okoliša

Tekuće posipanje smanjuje ukupnu potrošnju soli te povećava maksimalnu brzinu posipanja, što rezultira smanjenjem operativnih troškova i negativnog utjecaja na okoliš, te zaštitom prometne infrastrukture.

Dulji učinak posipanja

Tekućim posipanjem se ostvaruje se produljenje efekta posipanja, odnosno već rezidualna slanost prometnice nakon posipanja.

Preciznost

Vrhunska preciznost posipanja zbog kvalitete izrade posipača i EPOS upravljačke jedinice koja omogućava potpunu kontrolu rada posipača direktno iz kabine vozila.

Distributivni sustav

Distributivni sustav

Distributivni sustav LIQUID posipača izveden je u obliku rampe sa sustavom mlaznica varijabilnog protoka. Ovo patentirano rješenje omogućava visoku preciznost posipanja pri velikim brzinama kretanja vozila na koje je posipač ugrađen. Dva različita tipa mlaznica, od kojih se jedan koristi za posipanje neposredno iza posipača, a drugi za posipanje lijeve i desne trake, daju mogućnost ne samo široke slike posipanja već i precizne kontrole asimetrije posipanja. Tekućinu do distributivnog sustava dovodi visokotlačna pumpa.

Upravljanje

Jednostavno upravljanje uz visoku preciznost posipanja

Radom svih RASCO posipača upravlja se pomoću EPOS upravljačkih jedinica. Namjenski razvijene, od strane RASCO-vih stručnjaka vodeće su rješenje za upravljanje i kontrolu posipanja. EPOS upravljačke jedinice upravljaju svim elementima posipača. Upravljanje izvršnim hidrauličkim komponentama posipača uz sustav povratnih veza osigurava visoku preciznost posipanja u svim uvjetima rada, dok sustav automatske kalibracije omogućava brzo i jednostavno namještanje preciznosti posipanja. Parametri posipanja ne gube se gašenjem upravljačke jedinice te se mogu automatski aktivirati pri sljedećem pokretanju postupka posipanja.

Nadzor

Imajte na raspolaganju sve informacije u stvarnom vremenu

Trenutna pozicija posipača i postavke parametara posipanja, kao i povijesni podaci o kretanju i korištenju dostupni su kroz ARMS – informacijsko – komunikacijski sustav za upravljanje, centralni nadzor, izvještavanje i optimizaciju aktivnosti vezanih uz održavanje prometne infrastrukture. Praćenje radnih sati ljudi i strojeva te utrošenih resursa (poput potrošene soli za posipanje, goriva vozila i slično) u realnom vremenu stvara jedinstvenu mogućnost brzog odlučivanja o potencijalnim načinima uštede. Nepromjenjivi zapisi štite korisnika od odgovornosti kroz jasan zapis o svakoj poduzetoj akciji, dok smanjena potrošnja materijala za posipanje ujedno štiti prometnu infrastrukturu i njen okoliš.

Pogon

Pogon posipača

Posipač može biti pogodnjen hidrauličkim sustavom ugrađenim na vozilo, pomoću zasebnog dieselhidrauličkog agregata ugrađenog na posipač ili korištenjem petog kotača.

Ugradnja

Ugradnja RASCO posipača na vozila

Ugradnja u kiper sanduk

Sustav ugradnje posipača u sandul pomoću RO-RO (Roll-On, Roll-Off) nogu i valjaka na samom uređaju najčešći je i najjednostavniji način ugradnje. Posipač se jednostavno pričvršćuje za kiper sanduk pomoću lanaca ili traka za osiguranje tereta.

Ugradnja na šasiju vozila

Primjerena u situacijama kada se vozilo koristi isključivo za održavanje prometnica. Različiti uređaji, uključujući i posipač, se mogu lako izmjenjivati na šasiji vozila pomoću posebno izvedenih nosećih okvira.

Ugradnja na kugle kiper sanduka

Jednostavna i brza ugradnja korištenjem postojeće podšasije teretnog sanduka vozila i posebnog prihvatnog okvira na posipaču. Najjednostavniji princip ugradnje koji omogućava potpunu multifunkcionalnost vozila.

Ugradnja na vučnu prikolicu

Posipač se ugrađuje na traktorsku ili kamionsku vučnu prikolicu i time postaje neovisan o vučnom vozilu.

Ugradnja na vozila opremljena abrollkiperom

Posebno prilagođen okvir posipača omogućava jednostavnu ugradnju na vozila opremljena sustavom podizanja nadogradnji pomoću kuke.

Ugradnja na vozila opremljena absetzkiperom

Jednostavna ugradnja na vozila opremljena podizačem kontejnera omogućena je posebnim prihvatima na bočnim stranicama posipača.

Rasco lokator trgovaca

Pronađite svog lokalnog partnera